Een goede opleiding vinden

Het vinden van een opleiding kan nog best lastig zijn. Het kan best zijn dat je al sinds kinds af aan weet wat je wilt gaan doen maar niet iedereen heeft dit, veel mensen weten op hun 40e nog steeds niet wat ze willen worden en dat is niet erg. Er wordt veel gezegd dat je ervoor moet zorgen dat je meteen de goede keuze maakt anders heb je een jaar verspild. Sommige mensen kunnen hun eerste keuze meteen leuk vinden maar andere weer niet en dan wil je stoppen. Voordat je jezelf gaat inschrijven is het goed als je eerst op oriëntatie gaat voordat er een keuze gemaakt wordt.

Welke opleiding past bij jou

Er zijn veel mogelijkheden om er achter te komen welke opleiding bij jou past. Ga in gesprek met je mentor of decaan, doe een beroepskeuzetest, ga naar open dagen, loop een dag mee. Het is natuurlijk niet zeker dat je na al deze dingen meteen de juiste opleiding kiest maar je kan er wel een paar van je lijstje strepen. Je zou ook eens aan je vrienden en familie kunnen vragen van welke opleiding past bij mij, wie weet weten zij wel wat bij jou zou kunnen passen. Zo zijn er genoeg andere manieren om erachter te komen welke studie het beste bij jou past.

Thuis of online

Je hoeft niet perse naar een vakschool te gaan, tegenwoordig is het ook mogelijk om vanuit huis een opleiding te volgen. Volg je een opleiding thuis dan heb je de mogelijkheid om zelf je uren in te delen en het is makkelijker met een baantje te combineren, echter wordt een thuisstudie wel uit eigen zak betaald, denk hier wel om. Ga je naar een vakschool dan wordt dit volledig of grotendeels door de overheid betaalt, Hier zit je in gewone klassen met andere studenten. Ben je nog vrij jong dan vind je dit misschien leuker. Kijk wat het beste bij jouw situatie past en wat je het fijnste vindt.

Inschrijven

Als je hebt besloten om jezelf in te schrijven komt er heel wat bij kijken, je moet een doorstroomdossier invullen, een intakegesprek ondergaan, je mentor moet nog een document invullen, studiefinanciering aanvragen en bij sommige opleiding kan het voorkomen dat je ook nog een test moet maken voor het intakegesprek. Nadat je bent ingeschreven kan het nog een tijdje duren voordat je iets hoort, dit kan per mail, brief of telefonisch, dit ligt aan de school. Ben je van plan om een online studie te gaan volgen dan hoef je bepaalde dingen niet te doen maar moet je rekening houden dat er misschien om andere zaken wordt gevraagd, dit verschilt per instituut.

Ander nieuws

Recente berichten