Onderhoud remmen aanhangwagen: zo blijf je veilig op de weg

Als je een aanhangwagen koopt, is het belangrijk dat je onderhoud aan de remmen uitvoert. Als de remmen niet goed onderhouden worden, kan dit leiden tot ongelukken op de weg. Het onderhoud van de remmen van een aanhangwagen is een belangrijk onderwerp, waar wij graag meer over vertellen in deze blog. Zo ben je altijd veilig onderweg!

Remkabels

Remkabels zijn een belangrijk aspect van de aanhangwagen. Tegenwoordig zijn veel modellen voorzien van remmen, ongeacht of je een open of gesloten aanhangwagen koopt, deze zijn namelijk veel veiliger dan ouderwetse modellen. Remkabels kunnen na verloop van tijd gaan roesten door vocht. Hierdoor worden de remkabels stroever en gaan de remmen vastzitten. Ook kunnen de remkabels stuk gaan doordat de remkabels te veel naar de grond hangen, waardoor er kans is dat de remkabels ergens achter blijven hangen en stuk gaan. Remkabels kunnen niet worden gerepareerd en zullen dus vervangen moeten worden als ze niet aan de eisen voldoen.

Richtlijnen remvoering

De richtlijn is om minimaal 1 maal per jaar een totale onderhoudsbeurt te doen van je aanhangwagen. Tevens is dit ook afhankelijk van het gebruik. Rijdt je veel kilometers en met zware ladingen, dan is het verstandig om eerder een onderhoudsbeurt te laten doen. Ook als jouw aanhanger lang heeft stilgestaan is het verstandig om eerst onderhoud te laten plegen. Als jouw aanhangwagen lang heeft stilstaat gaan de trommels inwendig roesten en ontstaat er corrosie op de remmen en kunnen deze vast gaan zitten. Ga dus op tijd naar een Hapert dealer bij jouw in de buurt

Remvoering schoonmaken

Ook de remvoering dient worden schoongemaakt bij het onderhoud en dient dan ook te gebeuren voordat je de remmen gaat afstellen. Je begint met opschuren, daarna ga je schoonmaken en smeren. Het schoonmaken is zeer belangrijk in dit proces, zeker voor mechanische delen, omdat al het vuil in de kantelpunten gaat zitten. Het is dan ook aan te raden dat dit minimaal 1 maal per jaar gedaan wordt.

Remmen afstellen

De remmen van de aanhangwagen dienen altijd afgesteld te worden door een erkende aanhangwagen monteur of door een Hapert dealer. Dit uiterst belangrijk bij het onderhoud. Door het goed afstellen, remmen alle remmen met dezelfde kracht en voorkom je gevaarlijke situaties. Is de balans niet goed, dan kan een aanhangwagen scheef trekken bij het remmen.

Breekkabel altijd belangrijk om te controleren

Als de koppeling van de kogel, waarmee de aanhangwagen vast zit, valt, zorgt de breekkabel dat de handrem wordt aangetrokken waardoor je snel tot stilstand komt. De kabel breekt zelf dan af. Ook als de kabel verkeerd is gekoppeld kan het ijzer over de weg slingeren en stukgaan of sneller slijten. Zorg ervoor dat breekkabel juist gemonteerd is en altijd in topconditie is. Hier wordt ook zeer steng op gecontroleerd.

Dus ga jij binnenkort een aanhangwagen kopen? Let dan op de bovenstaande punten voor je eigen veiligheid en die van anderen op weg.

Ander nieuws

Recente berichten