Tips om meer energie te besparen deze winter

De winter is in aantocht. Dat betekent dat de verwarming binnenkort weer omhoog wordt gedraaid. Nodig om de temperatuur in huis aangenaam te houden en het wooncomfort te verhogen. Waar het voorheen niet meer dan vanzelfsprekend was dat dit gebeurde, zien we tegenwoordig steeds vaker dat mensen hier langer over nadenken. Mede doordat de energieprijzen historisch hoog liggen. Misschien maak je je zelfs wel zorgen. Want wat als we een hele strenge winter tegemoet gaan? Hoe zorg je er dan voor dat de energiekosten niet de pan uit zullen rijzen? In dit artikel zetten we enkele tips op een rij om meer energie te besparen gedurende de wintermaanden. 

Tref energiebesparende maatregelen 

Er zijn verschillende manieren om de energierekening te verlagen. Vooral door het eigen gedrag te veranderen. Maar het is natuurlijk beter om de energierekening structureel te verlagen. Dat doe je door energiebesparende maatregelen te treffen. Dit is vooral in oudere woningen van essentieel belang. Deze huizen zijn vaak nog slecht geïsoleerd, waardoor het lastig is om de temperatuur stabiel te houden en er onnodig veel gestookt wordt. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld het enkele glas in huis te vervangen door isolatieglas

Weet je niet goed hoe je de isolatie in huis kunt verbeteren of wil je weten waar de grootste tekortkomingen liggen? Schakel dan een expert in om met je mee te kijken. 

Kies voor energiezuinige verlichting 

Gedurende de wintermaanden wordt er ook meer verlichting gebruikt. Logisch, de dagen zijn immers ook donkerder. Bovendien gaat de zon snel onder. Probeer echter te voorkomen dat je al te veel verlichting gebruikt. Bijvoorbeeld door kaarsen en waxinelichtjes te gebruiken. Let tevens op de duurzaamheid van de verlichting. Wanneer je alle lampen in huis vervangt voor led, dan levert dit een fikse besparing op. Bovendien beschikt deze verlichting ook nog eens over een veel langere levensduur.

Maak je rond de feestdagen gebruik van een kerstboom? Weet dan dat er ook led kerstverlichting bestaat. Hiermee bespaar je al snel veel geld op de stroom die je hiermee extra zou verbruiken. 

Slim gebruik van de verwarming 

Wanneer je er niet meer onderuit komt om de verwarming omhoog te draaien, is het wel belangrijk om dit met zorg te doen. Kies ervoor om deze slim te gebruiken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de temperatuur nooit onder de vijftien graden komt. Zo voorkom je dat de verwarming heel hard moet werken om weer op temperatuur te komen. Houd de temperatuur gelieve stabiel tussen de 18 en 21 graden. Je kunt de verwarming tot circa 15 graden draaien voor het slapengaan. In een goed geïsoleerde woning betekent dit vaak nauwelijks warmteverlies, maar het scheelt wel heel veel energieverbruik.

Zorg er tevens voor dat de radiatoren zo min mogelijk belemmerd worden door de omgeving. Plaats daarom nooit al te grote meubels voor de radiatoren, zodat ze goed hun werk kunnen blijven doen. 

Ander nieuws

Recente berichten