De kunst van het schoonmaken: hoe schoonmakers in zorginstellingen zichzelf blijven ontwikkelen

Schoonmakers behoren tot één van de belangrijkste schakels binnen de gezondheidszorg. Geen enkele zorginstelling kan functioneren zonder de juiste schoonmaakploeg. Het is immers dé manier om bacteriën en virussen geen kans te geven om zich verder te verspreiden en ziektekiemen geen kans te geven buiten de deuren van het ziekenhuis. Maar hoe zorg je voor een veilige en gezonde omgeving binnen een zorginstelling? Dit valt of staat met hoe de schoonmakers zich hierin blijven ontwikkelen. De ontwikkeling van de schoonmaak in de zorg is de afgelopen jaren erg groot geweest. In dit artikel nemen we je mee in de laatste ontwikkelingen. 

Meer ruimte voor eigen ideeën 

Natuurlijk is het zo dat schoonmakers zich aan een streng protocol moeten houden. Zeker in zorginstellingen. Maar dat mag niet betekenen dat er geen ruimte meer is voor eigen inbreng. De afgelopen jaren is er extra aandacht geweest voor de wijze waarop schoonmakers hun werk doen en wat hun eigen ideeën zijn. Dit mag ook niet ontbreken in een goede samenwerking. Uiteindelijk zijn het de schoonmakers die dag in, dag uit klaar staan om de hygiëne binnen de zorginstellingen op peil te houden. Zij weten als geen ander wat er misgaat en wat er juist goed gaat. 

Dit betekent dus ook dat de samenwerking tussen de zorg en de schoonmaak ongelooflijk is verbeterd. Zeker sinds de corona uitbraak. Het is voor deze twee sectoren maar al te goed duidelijk geworden dat ze niet zonder elkaar kunnen bestaan. Voorheen merkten we dat zorginstellingen ongelooflijk veel afspraken maakten op het gebied van hygiëne, maar de schoonmaak daar niet in betrokken. Dit terwijl zij juist de belangrijkste schakel vormen. Sinds de pandemie is hier verandering in gekomen. De twee sectoren gaan vaker met elkaar om de tafel zitten om de juiste afspraken te maken. Met het uiteindelijke doel om de schoonmaak zorginstelling nog verder te verbeteren. Schoonmakers worden dan ook opgeroepen om actief mee te denken en hun stem vaker te laten horen. 

Hygiëne nog hoger op de agenda 

Hygiëne speelde altijd al een belangrijke rol in de zorg. Sinds de pandemie is de noodzaak hiertoe echter nog wat duidelijker gebleken. We hebben gezien hoe de snelle verspreiding van een virus een hele samenleving (en zelfs de gehele wereld) op zijn kop kan zetten. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat ze binnen de zorg weten hoe ze hier op moeten letten, maar ook dat de schoonmaakmedewerkers hierbij betrokken moeten worden. Als de basis hygiëne van een zorginstelling al in de soep loopt, zullen andere maatregelen weinig zinvol zijn. 

Door deze ontwikkeling hebben we ook gezien dat er verschillende schoonmaakbedrijven naar voren zijn gekomen die zich verder hebben weten te innoveren. Zij hebben zich gespecialiseerd in alles omtrent de hygiëne binnen de zorg. Daarnaast is het noodzakelijk dat zij 24/7 beschikbaar kunnen zijn. De schoonmaak in een ziekenhuis stopt immers nooit. Je kunt niet de deuren achter je sluiten en verwachten dat het op orde zal blijven. Hier zijn de juiste schoonmaakbedrijven voor nodig. 

Ander nieuws

Recente berichten