5 cryptobeurzen onder de loep genomen

Om te kunnen handelen in crypto, moet je jezelf aanmelden bij een goede en betrouwbare cryptobeurs. Aangezien crypto ontzettend populair is, zijn er een hoop van die platformen. Dit betekent veel keuze, waardoor er gegarandeerd een platform is waar je prettig op kunt handelen. Alleen: waar vind je nou de beste beurs voor jou? De ene heeft goede ervaringen met Bitvavo, terwijl de ander enorm fan is van een ander platform. Daarom lees je vandaag alles over 5 verschillende cryptobeurzen, die wij voor je onder de loep hebben genomen.

Cryptobeurs 1: Bitcoin Meester

We trappen af met een platform van Nederlandse bodem: Bitcoin Meester. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kun je naast Bitcoin ook USD stablecoins of goud aanschaffen op het platform. Daarmee geeft Bitcoin Meester je de mogelijkheid om in te spelen op nieuwe cryptomarkten met veel kansen, met tegelijkertijd de mogelijkheid om toch conservatief te handelen. Daarnaast kun je bij Bitcoin Meester ook rente verdienen op je stablecoins: een volledig unieke feature.

De reviews over Bitcoin Meester laten vrijwel allemaal zien dat het platform prettig in gebruik is en enorm geschikt is voor beginnende handelaren. Zo kun je via iDEAL je euro’s heel eenvoudig laten omzetten naar valuta als Bitcoin of goud. Dat scheelt dus een hoop gedoe. Ook het in een digitale wallet plaatsen van crypto gaat via Bitcoin Meester enorm eenvoudig. Dat maakt Bitcoin Meester ook geschikt voor de beginnende handelaar.

Bitcoin Meester werkt met een eigen koerswaarde van de valuta die ze aanbieden. Deze worden samengesteld aan de hand van de waardes op verschillende internationale exchanges. Dit wordt vergeleken met de huidige handelsvolumes op Bitcoin Meester zelf. Dat zorgt voor een variabele marge, die soms hoger of lager uitvalt dan bij de concurrent. Hoewel de marge dus soms in je voordeel uit kan vallen, kun je bij andere platformen vaak standaard al terecht voor een lagere marge. Wil je dus weinig marge betalen over het wisselen van je crypto, dan is Bitcoin Meester niet het beste platform voor je.

Cryptobeurs 2: Bitvavo

Nog een Nederlands platform dat enorm goed scoort bij haar gebruikers is Bitvavo. Dit platform werd in 2018 opgericht en is sindsdien eigenlijk niet meer weg te denken uit zowel het Nederlandse als internationale crypto-circuit. Bitvavo wordt geprezen om de enorm gebruiksvriendelijke website met een betrouwbare en redelijk goedkope exchange. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Bitvavo in 2021 bekroond is met de ‘Populairste website’ award.

Zo’n prestigieuze award krijgt een website natuurlijk niet zomaar. Bitvavo staat in de basis gebouwd op een ontzettend betrouwbaar, veilig en gebruiksvriendelijk fundament. Als gebruiker ben je enorm goed beveiligd. Zo staan al je tegoeden op een andere rekening dan de tegoeden van Bitvavo zelf. Deze extra rekening is ook nog eens erg goed verzekerd. Dat maakt de toegang tot je valuta eenvoudig en enorm veilig. Verder kun je tot €100.000 euro vergoedingen claimen wanneer iemand ongeautoriseerd toch jouw account binnendringt of een sim-swap aanval uitvoert. Ten slotte kun je handelen in USD stablecoins en rente verdienen op al je digitale activa als je gebruik maakt van Bitvavo Staking, het mechanisme om opbrengsten uit het ‘staken’ op Bitvavo te halen.

Bitvavo is logischerwijs niet perfect. Zo is Bitvavo Staking niet volledig zonder risico. Het juridische recht over de munten die je staket, liggen vooralsnog bij Bitvavo. Als er problemen opspelen, bij je deze munten mogelijk zelfs kwijt. Daarnaast geldt dat je alle opnames van cryptomunten bij het platform moet verantwoorden. Andere minpunten die genoemd worden zijn dat het platform niet altijd goed geschikt is voor grote daghandelaren in crypto, en dat je er geen goud kunt aankopen of verkopen, iets wat veel beleggers wel doen naast het handelen in crypto.

Cryptobeurs 3: Binance

Hoewel Binance wereldwijd een van de populairste kanalen is voor het verhandelen van crypto, heeft het platform in Nederland geen wettelijke vergunningen bij de Nederlandsche Bank (DNB). Daarmee is het platform officieel in strijd met de Wwft: De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Dit betekent niet dat Nederlanders niet op het platform kunnen handelen. Alhoewel het vroeger makkelijker was om via iDEAL betalingen te doen op Binance, kun je nu nog steeds vrij eenvoudig een handelsrekening op Binance aanmaken en crypto verhandelen. Betalingen mogen echter niet meer via iDEAL uitgevoerd worden, dus zal je moeten kijken of er een geschikte betalingsmethode voor jou bij zit. Binance is niet voor niets het grootste platform ter wereld, dus geniet je van een aantal voordelen. Zo worden transacties ontzettend snel verwerkt, betaal je bijna geen transactiekosten en kun je wel honderd verschillende soorten cryptomunten aankopen.

Echter: officieel is Binance dus niet verkrijgbaar in Nederland, wat betekent dat er al snel betere alternatieven zijn voor Nederlandse handelaren. Dit geldt helemaal voor beginnende handelaren. Wil je toch graag op Binance handelen, houd er dan rekening mee dat de klantenservice van Binance soms wat te wensen over laat.

Cryptobeurs 4: Kraken Exchange

Deze handelsbeurs uit Amerika is vanaf 2011 flink gegroeid en heeft in de afgelopen ruim 10 jaar een grote schare fans opgebouwd. Dat heeft onder meer te maken met de vrijwel perfecte dienstverlening en het snelle afhandelen van betalingen. Voor Europeanen, en dus ook Nederlanders, geldt dat het een fluitje van een cent is om Bitcoin aan te schaffen met euro’s. Niet alleen de Euro, maar ook de Yen, Frank of Amerikaanse Dollar worden op eenzelfde manier ondersteund. Tel daar een aantal vooraanstaande veiligheidspredicaten bij op en je snapt waarom Kraken zo populair is.

Wat wel een nadeel is voor Nederland, is dat betalingen via iDEAL (vooralsnog) niet mogelijk zijn. Ook voor beginners is Kraken niet aan te raden, aangezien het platform zich niet perfect leent om simpelweg Bitcoin aan te schaffen en te verkopen. Ten slotte heb je niet altijd even veel keuze als het gaat om het aantal crypto munten dat je aan kunt schaffen.

Cryptobeurs 5: BLOX

Last maar zeker niet least is BLOX. Dit opnieuw Nederlandse concept zorgde bij de introductie voor een flinke storm binnen de Nederlandse cryptowereld. Dat had alles te maken met de simpliciteit van de app, die daardoor enorm geschikt is voor beginnende handelaren. Zo heb je geen losse crypto wallet nodig om toch te kunnen handelen in crypto op BLOX. Verder staat BLOX wel ingeschreven bij DNB, dus kun je volledig veilig en betrouwd handelen in crypto.

De simpliciteit en veiligheid van BLOX leveren maar weinig nadelen op, behalve voor een specifieke groep gebruikers. Professionele gebruikers die flinke volumes willen verhandelen hebben simpelweg weinig te zoeken op BLOX, en zijn beter af bij een van de eerder besproken beurzen.

Ander nieuws

Recente berichten