Tips voor zzp’ers in de bouw

Er komen steeds meer zzp’ers bij in Nederland. In 2020 waren er 1.1 miljoen mensen die hun primaire inkomen hadden als zzp’er. Dit is 13 procent van alle werkenden. In 2003 was dat nog slechts 8 procent. Bij zzp’ers denken veel mensen aan hippe, creatieve mensen die de ‘laptop lifestyle’ leven en in een Starbucks achter een laptop hun geld verdienen. Maar dit is niet zozeer waar. De sterkste stijging binnen het zzp’erschap zien we binnen de bouwnijverheid. Werk jij in de bouw en denk je erover om ook als zzp’er te beginnen? In dit artikel bespreken we tips om succesvol te zijn als zzp’er in de bouw.

Veel mogelijkheden

Het is alweer 12 jaar geleden toen wereldwijd de woningmarkt instortte. Tijdens de economische crisis was er weinig werk in de bouw. Om deze reden waren er veel bouwbedrijven die het niet aandurfden om werknemers in vaste dienst te nemen. Vakmannen werden ontslagen en hadden moeite met het vinden van een nieuwe baan. Ze waren genoodzaakt te beginnen als zzp’er. In het begin was dit moeilijk aangezien er weinig werk was. Maar zoals we weten trok de economie weer aan en nu is er ontzettend veel werk. Wat veel zzp’ers ten goede komt. Op dit moment is er een groot woningtekort en sinds de pandemie zijn ontzettend veel mensen verbeteringen aan het huis aan het aanbrengen. Ofwel zzp’ers in de bouw hebben het drukker dan ooit. Er zijn op dit moment dus meer dan genoeg mogelijkheden en kansen om als ervaren vakman te beginnen in de bouw. Maar het is wel belangrijk dat je dit op de juiste manier aanpakt.

Verzekeren

Als zelfstandige ondernemer ben je overal verantwoordelijk voor. Dit geldt dus ook voor je verzekeringen. Verzekeringen zijn voor beginnende ondernemers vaak hoge kosten maar toch is het iets waar je niet op moet besparen. Denk aan basisverzekeringen zoals een aansprakelijkheidsverzekering, CAR-verzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering.

Investeer in goede machines

Wanneer je als zzp’er begin in de bouw dan zul je natuurlijk ook zelf de juiste machines en materialen moeten aanschaffen. Het is belangrijk om goede machines aan te schaffen die vele jaren meegaan. Wees ook scherp op de administratie dat deze machines op de correcte manier worden afgeschreven. Je kunt boormachines online bestellen. boor- en breekhamers kopen bij Bouwmaat is een goede optie voor beginnende zzp’ers.

Geld sparen & pensioen

Bij heel veel banen krijg je een pensioenregeling. Wanneer je als zzp’er werkt dan zul je zelf pensioen moeten opbouwen. Daarom is het belangrijk om maandelijks een bedrag opzij te zetten voor je pensioen. Daarnaast wil je dit geld niet zomaar op je spaarrekening laten staan. Door inflatie wordt je geld namelijk op den duur minder waard. Natuurlijk wil je wel een bepaald bedrag sparen zodat je onverwachte kosten kunt opvangen en ook genoeg geld op de rekening hebt om de nodige belastingen te betalen.

Ander nieuws

Recente berichten