Op zoek naar een leuke opleiding?

Wanneer je een jaar of zeventien of achttien bent en in de examenklas van de middelbare school zit, is de tijd bijna aangebroken om een vervolg opleiding te gaan kiezen. Daar heb je al uitgebreid over na kunnen denken en in de brugklas heb je vaak al een beroepskeuze test kunnen doen. Zo kon je jouw vakkenpakket er reeds op afstellen. Misschien zit je op het VWO, en ga je een theoretische opleiding volgen op de Universiteit, zoals een taal- en cultuurstudie, antropologie of iets anders wetenschappelijks. Of je bent leerling van het VMBO en ga je dus een wat praktischere opleiding doen, zoals een horecaopleiding. Wat je ook kiest, het is belangrijk dat je iets kiest wat je leuk vindt, want met je opleiding leg je de basis voor de rest van je leven. Een verkeerd gekozen opleiding brengt bovendien hogere studieschulden met zich mee en dat wil je natuurlijk niet!

Weet je niet welke opleiding je moet kiezen?

Het komt ook dikwijls voor dat je op je zeventiende of achttiende nog steeds niet weet wat voor opleiding je moet kiezen. Sommigen kiezen ervoor om dan een periode te gaan werken. Als je het echt niet weet, en je wilt niet je hele leven lang achter de kassa of in de kas werken, is het nuttig om diverse open dagen en/of meeloopdagen te bezoeken van de opleiding die jou aanspreekt. Je kunt dan ook vaak in gesprek gaan met een student die de studie al doet, en hem of haar het hemd van het lijf vragen. Wat vindt diegene leuk aan de opleiding? Wat vindt hij of zij minder leuk? Maak van tevoren een lijstje met vragen zodat je niets vergeet. En indien je nog op de middelbare zit kun je een uitgebreid gesprek aangaan met je leraar of mentor, misschien kan deze jou verder helpen. Op internet zijn ook diverse gratis beroepskeuzetest te vinden die je helderheid kunnen bieden.

Studeren vanuit huis

Misschien ben je al wat ouder en krijg je geen studiefinanciering meer. Je kunt in dat geval ook eenvoudig vanuit huis een leuke opleiding gaan volgen. Het is wel de bedoeling dat je gemotiveerd bent want je moet natuurlijk je eigen stok achter de deur zijn om dagelijks aan het studiemateriaal te beginnen. Wanneer je weet dat je jezelf niet zo goed kunt motiveren is het beter om naar een fysieke plek toe te gaan waar je een X aantal keer per week moet verschijnen. Het nadeel van een thuisstudie is tevens dat je deze zelf dient te betalen. Je kunt dan daarnaast gaan werken om het te bekostigen. Of je nu creatief bent, een talenmens, wetenschappelijk of meer beroepsgericht, zorg dat je je goed oriënteert van tevoren zodat je een goede keuze maakt met betrekking tot je opleiding.

Ander nieuws

Recente berichten